Braiserbøf a la italiensk Brassato – med hilsen fra Middelhavskøkkenet
Braiserbøffen er skåret af oksens tykkam, og det kræver god tid til at simre kødet til perfektion – cirka to-tre timer. Retten her er en hybrid mellem den traditionelle Brassato og den franske Daube – begge vinbaserede braiseringsretter, som så også tilsættes tomat, grøntsager og middelhavsurter. Retten rundes af med en god omgang italienske eller franske oliven i høj kvalitet.
Her læner vi os dog mest i en italiensk retning, da de to værter bag Vin for Begyndere bruger en italiensk Chianti Classico i saucen – og naturligvis drikker det samme til. Chiantien kan erstattes af den ligeså italienske Brunello.
Spis braiserede fennikel til samt et godt brød, der kan ’moppe’ saucen op – det, der også hedder ’Scarpetta.’
Vinen er en Chianti Classico Riserva 2019, Buondonno, som laves på Sangiovese-druen. Masser af frugt i næsen, syre som komplimenterer tomaten i retten, bitterhed der matcher rosmarin og oliven, og tannin, der spiller med kødet – samt en urtet aroma, som spiller perfekt sammen med krydderurterne i retten.
Foto: Vin for Begyndere
Braiserbøf a la italiensk Brassato
Opskriften passer til 2-3 personer, alt efter sult og tilbehør
Ingredienser:
- 1 pakke braiserbøffer (2 bøffer)
- 2 hakkede løg
- 3 skrællede gulerødder i små tern
- ½ flaske Chianti Classico eller Brunello
- Kalvefond
- 1 dåse flåede tomater af god kvalitet
- 1 glas gode oliven, f.eks. Taggiasche eller Nicoise
- 1 krydderbuket af bredbladet persille, rosmarin og timian
Sådan tilbereder du retten:
- Brun bøfferne godt af i olie og smør, og krydr godt med salt og peber.
- Tilsæt løg og gulerødder og lad dem brune med.
- Kom rødvinen på og lad koge lidt igennem.
- Tilsæt dåsetomater og derefter kalvefond, til bøfferne er næsten dækkede.
- Tilsæt krydderbuketten.
- Lad simre 2-3 timer til kødet er meget mørt. Tilsæt oliven den sidste halve time.
- Jævn eventuelt saucen med et nip mel eller Maïzena til sidst, hvis der er behov for det.
- Server med foccacia, brød eller knuste, ovnstegte kartofler med rosmarin.