Braiserede kæber af tunggris på cremet spelt-otto med rodfrugter og æbler

Kæber af tunggris er som fundet til vinterens gryder. Disse flotte, næsten håndflade-store kæber er mørke og med en flot marmorering af bindevæv, som smelter ud i kødet og saucen, og gør den tæt med masser af mundfylde.

Her får de smeltende møre og smagsintense kæber af tunggris selskab af en cremet spelt-otto. En perfekt ret til vinterbordet, måske med en rustik kålsalat og et godt glas vin, der matcher braiseringsvæsken.

Denne opskrift kan næsten ikke gå galt. Derfor appellerer vi til din indre mesterkok, og kører opskriften lidt på slump.

Ingredienser til fire personer 

  • 4 Dyrbar kæber af tunggris
  • En god håndfuld rodfrugter – gulerødder, pastinak, selleri
  • Et stort løg
  • Krydderurter
  • Mindst en liter braiseringsvæske – vin, vand, øl, fond, tomat…
  • Salt og peber.
  • 4 dl perlespelt
  • Bouillon – cirka en liter
  • En god håndfuld rodfrugter
  • Fond fra braiseringen
  • Piskefløde – ca. 1 dl
  • Tern af 1-2 æbler med skræl
  • Persille.

 

Tilberedning:

Brun kæberne godt af i olie. Tilsæt rodfrugter og løg i grove tern. Hæld braiseringsvæske over – suppler gerne med vand, hvis du bruger vin. Tilsæt krydderurter og krydr med salt og peber. Læg låg på og lad simre på laveste blus eller i en ovn i mindst 3-4 timer. Skum eventuelt lidt af stegefedtet og andre urenheder af gryden hen ad vejen. Hold øje med at gryden ikke koger tør – tilsæt i så fald mere væde.

Tag et par deciliter braiseringsvæske fra, når kæberne er møre. Smag på saucen – tag kæberne op af gryden og lad skyen koge ind til passende smag og konsistens. Du kan eventuelt jævne med lidt fløde, maizena eller smørbolle. Smag til med salt og peber.

Skær rodfrugter i små tern og sauter i smør i fem minutter med lidt timian. Tilsæt perlespelt, braiseringsvæske og fyld op med bouillon – hold lidt af bouillonen tilbage. Kog 15-20 minutter, til spelten er mør. Tilsæt den sidste bouillon, hvis der er brug for det hen ad vejen. Gør spelt-ottoen cremet med piskefløde og kog godt igennem. Smag til med salt og peber.

Vend æbler i tern og grofthakket persille i retten lige før servering.

Anret en portion spelt-otto på en tallerken og top med en kæbe. Omgiv med lidt af den reducerede sauce, og giv resten til.

 

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag