Den ærkeklassiske simreret: Labskovs på spidsbryst af kalv med syltede vinterløg og sprødt rugbrød.

Labskovsen er nok en af vores mest elskede klassiske danske simreretter. Men faktisk stammer retten fra Nordtyskland, hvor den har været fast indslag i sømandskosten. Derfor også navnet Skipperlabskovs.

Vi har fået kokken Mikkel Marschall til at kaste anker hos Dyrbar for en stund, og han deler her sin version af retten, som har fået et lille twist med små råsyltede løg og smørstegt brød. Han har brugt Dyrbar kalvespidsbryst, som bliver smørmørt samtidig med at det giver skøn smag til den cremede kartoffelmos.

Retten er et sikkert hit, både som frokostret og til middag – men overvej også lige, hvad labskovsen kan udrette som natmad ud på de små timer, og få festen trygt i havn!

Opskrifter til 4 personer

Labskovs:

800 gram Dyrbar kalvespidsbryst

3 zittauerløg

1 kilo kartofler

1 liter lys bouillon eller vand

100 gram smør

5 laurbærblade

1 spiseskefuld sorte peberkorn

Tilberedning

Skær kalvekødet ud i tern på to gange to centimeter. Det gør ikke noget, at der sidder en smule fedt ved kødet, bare ikke alt for meget. Kom kødet i en gryde, og tilsæt vand til det dækker. Kog op, til der samler sig skum på overfladen. Hæld kødet i en sigte, og skyl det af i koldt vand, til det er helt fri for skum. 

Løgene pilles og skæres i tern. Smelt smørret i en tykbundet gryde, og sautér løgene, til de er klare. De må ikke tage farve. Kom det blancherede kød ved. Kom laurbærblade og peberkorn i en lille gazepose og kom det ned til kødet, og hæld bouillon eller vand ved, til det lige dækker. Lad kød og løg koge stille i cirka en time under låg.

Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre stykker. Kom halvdelen af dem oven på kødet, og læg atter låg på. Efter et kvarters tid røres der om i gryden, og resten af kartoflerne kommes i. Tilføj eventuelt lidt ekstra kogende væde. De sidste 15-20 minutter koger rettten under låg for svag varme, men der må røres i gryden jævnligt, så det ikke brænder på i bunden. Meningen er, at kødet skal ligge i en lind kartoffelmos med hele stykker af møre kartofler. Smag til med salt og peber. Fjern gazeposen inden servering.

Serveres med små tern af koldt smør, fint snittet purløg, syltede løg, grov sennep og sprødt rugbrød.

 

Syltede løg:

200 gram skalotte/zitauer/salat/perleløg (alt efter hvad du bedst kan lide) skåret i halve eller i tynde skiver

1 dl eddike

1 dl sukker

1 dl vand

Tilberedning

Kog eddike, vand og sukker op og hæld det kogende over løgene. Rør rund og lad løgene køle helt ned. Lad trække et døgns tid eller mere.

 

Sprødt rugbrød:

150 gram revet rugbrød

100 gram smør

Salt og peber

Tilberedning

Smelt smørret på en pande. Når det er bruset op, tilsættes rugbrødet og steges indtil det er gyldent og sprødt. Dryp det af på køkkenrulle. Smag til med salt og peber og server det ovenpå den færdige ret.

 

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag