Saucen, et kærligt kram til dit kød

Der er intet, der kan ødelægge et måltid som fraværet af en sauce. Saucen er den væske eller cremede tilberedning, der binder elementerne i en ret sammen. Den må ikke dominere – som hvis man satte strøm og højttaler til tubaen i et symfoniorkester. Så hellere være violinerne i retten, være til stede, sætte stemningen, underbygge og understrege, få det hele til at glide og engang imellem lige stå skarpt frem med en særlig note. En sauce kan give fedme til en spinkel og fin nydampet grøntsag, pakke den milde kalv ind i en cremet hygge og formidle de friske urter ind i retten, eller klappe igen på det grillede køds umami med bitterhed, syre og vildskab.

Saucer er også demokratiske. Med det rette håndelag behøver en sauce ikke at være skabt af dyre ingredienser. Og den gode sauce sætter smag på selv den mest simple råvare. Tag for eksempel det halve hårdkogte æg med en citronsyrlig håndrørt mayo. Eller et par tiloversblevne kyllingeben fra et forgangent måltid og lidt grønt fra skuffen, som koges af og ind, monteres med lidt smør og urter fra haven, og hældes over et nydampet spidskål. Det har alle råd til.

Alle verdens køkkener har saucer; De asiatiske, baseret på fermenteringer som soya, fiskesauce eller miso, der krydres med urter, citrus eller stærke sager. Dyp dine vietnamesisk inspirerede friske rispapirsruller, fyldt med lynstegt, karamelliseret gris og friske urter i sådan en sauce. I Latinamerika har vi de friske, som oftest tomatbaserede salsas og den mexicanske mole på nødder, sesam, chili og chokolade. Dem kan du bruge sammen med langtidsbraiseret okse i din version af tidens hotteste street food, nemlig den mexikanske taco. Og så er der selvfølgelig vores nok allermest elskede grundkøkken: Det franske.

 

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag