Spring til indhold

Opskrift: Tomahawk over åben ild med blomstersmør

Tomahawk over åben ild med blomstersmør
Ekspertviden

Tomahawk over åben ild med blomstersmør

Vekselstegning af Tomahawk

Tomahawk af okse

Det er svært at sætte stegningen af en Tomahawk over åben ild på formel, for der vil ofte være forskel på bålets intensitet, afstand mellem gløder og stegerist, kødets temperatur etc. Så rigtig meget handler om nærvær i processen – og din egen fingerspidsfornemmelse! Men her får du lidt fif:

  • Hav en god, jævn varme i bålstedet. Der skal være flere gløder end ’rigtig’ ild i bålet. Tilføj eventuelt en portion briketter, hvis du vil have en god, stabil varmekilde.
  • Opbevar Tomahawken ved stuetemperatur en times tid inden stegning, så kødet ikke er køleskabskoldt.
  • Placer jernristen, så den er ca 30 centimeter over gløderne, og lad risten blive godt varm.
  • Find et rent viskestykke frem, som må bruges som ’håndtag’ til kødet.
  • Læg nu Tomahawken på grillen og giv den et par minutter på hver side. Vend jævnligt ved at bruge viskestykket som ’håndtag’ på benet. Tilføj salt undervejs.
  • Tag kødet af varmen og læg på et fad. Lad trække et par minutter.
  • Gentag processen ad flere gange. Mærk løbende på kødet med en pegefinger, og vurder, hvor langt du er i stegningen. Efter en endt hvileperiode kan du eventuelt lige skære en lille flis af et hjørne for at vurdere stegningen. Tomahawken skal nok have i alt 15 minutter over varmen, fordelt på begge sider. Men check løbende.
  • Efter sidste stegeperiode skal kødet hvile mindst 10 minutter.
  • Overfør til et skærebræt, og skær stegen i skiver, lidt på skrå.
  • Server gerne med koldt blomstersmør (se nedenfor) og grillede grøntsager.
  • Spis – nyd – ahhh…

 Tomahawk af okse

Blomstersmør

Frem for alt er blomstersmør utroligt dekorativt med havens skønne farver, forenet i en blød og cremet gul klat smør. Men rigtig mange blomster tilføjer også en rigtig fin aroma til maden. Gå på jagt blandt havens blomster og urter, og find selv den optimale kombination. Husk kun at plukke steder, hvor der ikke sprøjtes med gift, og hvor man ikke ligger lige ud til en trafikeret vej.

Sådan gør du:

  • Blødgør en god portion smør, f.eks. 150 gram.
  • Giv smørret en smagsbund med en teske Dijon-sennep, et godt nip flagesalt og fintrevet skal af en lille halv citron.
  • Gå på jagt i haven eller naturen efter urter og blomster. Hvad angår blomster, kan vi anbefale: morgenfrue, kornblomst, rosenblade (herunder hybenroser), nasturtier/tallerkensmækker, blomster fra vild oregano/merian, Cosmos. Pluk også gerne grønne krydderurter: persille, estragon, citronmelisse, merian, oxalis, bladene fra tallerkensmækker, bronzefennikel og – i små mængder – finthakket rosmarin.
  • Rør forsigtigt sammen, smag til og stil på køl.

Læs mere

Grillet nakkekotelet med en lun salsa af grillet stenfrugt
Gris

Grillet nakkekotelet med en lun salsa af grillet stenfrugt

Gris og frugt er en genial kombination – de to smage rammer perfekt, fordi der både er sødme og lidt syrlighed. Og når du så tilføjer en tredje dimension i form af den let brændte grillsmag – ja, s...

Læs mere
Sådan tilbereder du den perfekte ribbenssteg
Ekspertviden

Sådan tilbereder du den perfekte ribbenssteg

Ribbensstegen når den er bedst, er den øverste ende af bryststykket. Det kaldes også stegestykket, og kommer med ben som en del af stegen. Udskæringen er rigt marmoreret med muskler og fedt i lag, ...

Læs mere

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag