Hjemmelavet Lardo – og hvordan du bruger det som smagsgiver

Bringes i samarbejde med Mandekogebogen.dk og Rasmus Krarup Jensen.

Lardo er en velkendt italiensk ingrediens, der traditionelt set består af skiver af svinemavefedt, der er krydret med forskellige krydderier og urter. Traditionelt er lardo fremstillet af gris af den toskanske race, som er kendt for sit høje fedtindhold og saftige kød.

Her i Danmark kan vi også nemt lave vores helt egen lardo  du kan nemlig købe tyk spæk til lardo her hos Dyrbar, hvor de har nogle lækre udskæringer fra rygspækket fra tunggrise.

For at fremstille lardo, skæres svinemavefedtet i store, flade skiver og gnides derefter med salt, peber og forskellige krydderier og urter, såsom rosmarin, salvie, hvidløg eller sort peber. Det krydrede fedt lagres derefter i et par måneder eller mere, hvor det bliver mere mørt og mere smagfuldt. Under opbevaringen sker der en naturlig konservering af fedtet, da saltet og krydderierne trænger ind i det og hæmmer bakterievæksten.

Lardo kan spises rå eller let stegt, hvor det bliver sprødt og smeltende på samme tid. Det er en fed og smagfuld ingrediens, der kan bruges i mange forskellige retter for at tilføje ekstra smag og tekstur. Lardo er særligt populært i det italienske køkken, hvor det ofte bruges som smagsgiver i pasta, risotto og suppe, eller som fyld i hjemmelavet ravioli eller tortellini.

Du tænker måske  hvad er det så, jeg skal bruge Lardo til?

Det kan i sin simple essens bruges som smagsgiver til at booste sarte råvarer eller give et ekstra kick  eksempelvis hvis du lige vikler kød ind i lardo inden eller efter stegning, eller måske lige lægger papirstynde skiver lardo på nydampede asparges. 

Her er 10 bud på, hvad du kan bruge hjemmelavet Lardo til:

 1. Brug lardo som en smagsgiver til pasta, risotto eller suppe for at tilføje ekstra smag og dybde til retterne.
 2. Skær lardo i tynde skiver og servér det på en charcuterie tallerken med andre cured meats og oste.
 3. Brug lardo som et alternativ til bacon og steg det sprødt til morgenmad.
 4. Smelt lardo over grøntsager som stegte kartofler eller grillet asparges.
 5. Brug lardo til at stege kød som oksekød eller lam for at tilføje ekstra smag og saftighed til retterne.
 6. Brug lardo som fyld i hjemmelavet ravioli eller tortellini.
 7. Brug lardo i en sandwich med friske grøntsager og ost.
 8. Tilsæt lardo til brøddejen for at tilføje ekstra smag og tekstur.
 9. Brug lardo som en topping til pizza sammen med tomatsauce, ost og andre toppings.
 10. Brug lardo som smør på ristet brød eller i stedet for smør i bagværk for at tilføje en rig smag og tekstur.

INGREDIENSER

Lardo-base

Krydderier

 • 600 gram fint salt
 • 1 håndfuld sort peber, fennikelfrø, stjerneanis, enebær, laurbærblade, herbes de provence etc.

FREMGANGSMÅDE

 1. Pak din pakke med spæk ud og lad det enten lufttørre i 20 minutter eller dyp det med køkkenrulle.
 2. Hæld dine hele krydderier op i en morter og giv det et par slag, så de går lidt i stykker  bland det sammen med din salt. Jeg vil anbefale en god blanding af enebær, stjerneanis, peberkorn og Herbes de Provence.
 3. Find en kondibøtte hvori din spæk kan ligge  dæk nu spækket fuldstændigt i et lag af kryddersalt og hæld resten af saltet rundt om spækket, så det næsten bliver helt dækket. Læg låg på din bøtte og stil den i køleskabet  lad den stå og fermentere i 2-6 måneder. Den kan bruges efter to måneder, men får endnu mere smag efter flere.

Ugens forslag

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag