Snack til nytår: Grillede Nyretapper, orientalske urter og spicy thailandsk dipping sauce.

Nyretapperne – eller Onglet, som denne franske bistro-klassiker også hedder – er i centrum i denne tjekkede og alligevel afslappede snack til nytårsboblerne. Det ildrøde, smagfulde kød og den sprøde stegeskorpe får friskt modspil af asiatiske toner i form af den aromatiske dipping sauce. Den indeholder blandt andet fiskesauce, lime og det superlækre palmesukker, der bringer smag af karamel, frugt og lidt syrlighed ind i dressingen.

 

Køb sukkeret hos din asiatiske specialkøbmand, hvor du også kan få hele koriander, for du får nemlig brug for både rødder og blade! Hvis du ikke kan få fat i planter med rødder, så bare hak stænglerne fint. Servér family style på et flot fad og en stak spisepinde til at hapse kødbidderne med. Og se under opskriften, hvordan du forbereder mest muligt, så du ikke stresser alt for meget, når klokkerne ringer ind til Dronningens nytårstale!

Kød:

500 gram Dyrbar nyretapper

Olie til stegning

Salt og peber

Fjern de værste sener på kødet – og læs evt. mere om nyretapper her. Vend kødet i lidt neutral olie og krydr med salt og peber.

Varm en jernpande eller grillpande til den er rygende varm. Læg kødstykkerne på og brun dem godt af. Steg kødet, så det er rødt i midten. Det vil stadig føles meget blødt, når du trykker på det.

Lad kødet hvile 10 minutter, skær det i tynde skiver og kom lidt af dipping saucen ovenpå. Pynt med krydderurter og rischips og server med pinde.

Dipping sauce:

2 røde chili

2 fed hvidløg

4 korianderrødder

1 klump palmesukker (en af de ’halvkugler’, der er i en pakke, når man køber det hos den asiatiske købmand)

1 dl fiskesauce

1 dl limesaft

I en morter eller en blender mortes eller blendes chili (uden stilk og kerner), hvidløg, korianderrødder og palmesukker til en fin ”paste”. Herefter tilsættes limesaft og fiskesauce. Juster med enten fiskesauce eller limesaft, indtil du synes, der er en god balance mellem det det sure, søde og salte.

Rischips:

6 plader rispapir (også fra din asiatiske købmand)

Olie

Salt

Kom olie i bunden af en pande, cirka én centimeter. Varm olien forsigtigt op til cirka 180 grader.

Fritér rispapir-pladerne i olien. Så snart de er puffet op, kommes de over på et stykke køkkenrulle, så de kan dryppe af for olie. Krydr med salt. Bræk dem i mindre stykker og fordel henover kødet inden servering.

Pynt:

Koriander

Thailandsk basilikum

Mynte

Det kan du forberede i god tid: Brun kødet, lav dipping-saucen, fritér rispapir og skyl urter til pynt nogle timer i forvejen.

Ved servering: Varm kødet i en 200 grader varm ovn i ganske få minutter. Skær ud og anret som beskrevet.

Ugens forslag

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag