Tannin og umami mødes, når grillet Tomahawk af krogmodnet okse nydes med Barbaresco i glasset

Tomahawken er en gigantisk bøf med masser af smag og kompleksitet. Krogmodningen får kødet til at smide noget af væsken, der ellers er til stede i udskæringen, og samtidig arbejder kødets egne enzymer i modningsperioden, hvilket giver nye, interessante og umamitunge smagsnuancer i kødet.

Og det er netop umamien, der stiller krav til vinen – eller omvendt, i denne opskrift, udviklet af rené Langdahl fra podcasten Vin for Begyndere. For vælger man en vin med mange tanniner (også kendt som garvesyre), kræver det godt med kødprotein for at serveringen går op i en højere enhed. Sådan en vin er den italienske Barbaresco, som laves på druen Nebbiolo. En lys vin med en svagt brunlig tone, masser af tannin og høj syre. Nebbiolo giver også en urtet bitterhed i vinen, som spiller smukt sammen med de kraftige krydderurter, som timian og rosmarin, der krydrer bøf og tilbehør.

Her tilberedes Tomahawken helt enkelt – den grilles ved at den først brunes ved høj varme, krydres med frisk rosmarin og timian, og derefter tilberedes den færdig efter ønske ved indirekte stegning. En bøf, der absolut fortjener at blive serveret flot rød.

Vinvalg: La Vedetta Barbaresco Ca Grossa, nebbiolo, Piemonte

Grillet Tomahawk af krogmodnet oksehøjreb

Ingredienser:

1 Dyrbar Tomahawk af okse

Olie

Rosmarin

Salt og peber

Sådan tilbereder du retten:

  • Varm grillen op på fuldt knald.
  • Tomahawken lidt salt, og rids eventuelt fedtkanten i et rudemønster.
  • Brun Tomahawken, mens du vender den jævnligt. Brug benet som håndtag med lidt folie omkring.
  • Skru nu ned for grillen, luk eventuelt for den direkte varme i midten, eller læg bøffen op på grillens ’brødhylde’,’ hvis den har sådan en.
  • Lad bøffen stege færdig, fjern den eventuelt fra varmen i mindre perioder, og lad den stege indtil du har opnået den rette kernetemperatur (55 grader for en meget rød bøf). Pensl med lidt smør eller olie med en rosmarinkvist, som du også kan lægge oven på kødet, mens det steger.
  • Lad bøffen hvile 10 minutter, inden den skæres ud lidt på skrå, på tværs af fibre.
  • Server med ovn- eller pandestegte kartofler, som krydres med krydderurter.

Du kan også servere en Sauce Béarnaise til kødet, forudsat den er syrlig nok. I så fald kan den nemlig fint gå med en Barbaresco, der også er en vin med høj syre.

Ugens forslag

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag