Tre toplækre temaer til din Grill Box: Steak Tasting, Tacobar og Asiatisk smag

Grillsæsonen er en genial anledning til at smage på forskellige verdenskøkkener – og måske udfordre smagsløgene lidt med en sammenlignende bøfsmagning?

Sommeren skriger på grill, kold rosé og afslappet hygge med ens yndlingsmennesker. Derfor har vi pakket en superlækker Grill Box med hele fem Dyrbar-favoritter, som egner sig perfekt til grillen.

Her får du tre tips til, hvordan du kan komme lidt omkring i smagslandskabet med din Grill Box.

Find tips til stegning og tilberedning af de enkelte udskæringer nederst i guiden.

Tip 1: Steak tasting!

Kan man smage på kød, som man smager på vin? Er det sandt, at Côte de Boeuf’en er bøffernes konge? Og hvorfor er Onglet’en blevet sådan en bistro-klassiker? Saml dine bedste bøf-venner og sæt jeres smagsløg på prøve, når tre af vores populære bøf-udskæringer kommer på grillen.

Vi har udvalgt en Côte de Boeuf af kalv, en Boeuf Onglet/Nyretapper og krogmodnede marmorerede bøffer, skåret af højrebet – tre udskæringer med hver deres smagsprofil. Tilbered de tre udskæringer og smag på bøfferne som til en vinsmagning. Bedøm struktur, smagsnoter, dybde, helhedsindtryk – og find jeres individuelle favoritter! Kan I for eksempel smage, at Krogmodnet bøf og Côte de Boeuf er modnet – i modsætning til den mere magre Onglet, der er mere ’frisk’ i smagen?

Vælg et simpelt tilbehør, når du nu skal koncentrere dig om at stege hele tre forskellige bøffer perfekt. Måske bare en gang cracked fries, en veltilsmagt kryddermayo med grov sennep, finthakket syltet rødløg og masser af estragon, og en enkel salat med masser af krydderurter og en let vinaigrette. Til gengæld må den ledsagende vin gerne have karakter – en amerikansk Cabernet Sauvignon eller måske en spansk Tempranillo.

Tip #2: Taco bar

Ligesom det mexicanske fine dining køkken regnes for et af de mest aktuelle og sofistikerede i disse år, lige så meget har de mexicanske tacos taget verden med storm. Og der er da heller ikke grænser for, hvor forskelligt man kan servere de små bløde majspandekager (og vi er langt fra kødsovs med tex-mex-smag og revet cheddar).

Til de upgradede tacos anbefaler vi at bruge de smagfulde krogmodnede nakkekoteletter, som marineres i en marinade med syrlig appelsin, chili, brunt sukker og spidskommen. Kom desuden også en Onglet eller en krogmodnet bøf på grillen, gerne krydret med en mexicansk tørrub, stegt rød.

Dæk pandekagerne med udvalgte sprøde grøntsager som fintsnittet rød spidskål og syltede rødløg, tilføj det grillede kød og top med en af de mange aromatiske mexicanske saucer. For eksempel den friske grønne Mojo Verde af de grønne, tomat-lignende tomatillos, koriander og jalapeno, eller en hurtig udgave af den historiske Mole med tomat, hønsefond, mandler eller peanutbutter, røgede og neutrale chilier – og selvfølgelig chokolade. Servér med masser af frisk koriander, en pico de gallo tomatsalsa og ristede majskolber til. Iskold mexicansk øl til – og en ordentlig Margarita til dessert.

Tip #3: Asien på grillen

Det asiatiske køkken bliver ved med at inspirere os med de aromatiske krydringer og både friske og umamirige smage. Derfor kigger vi også mod Asien, når vi for eksempel skal tilberede udskæringer som de flotte fedtmarmorerede Short Ribs. Tilbered dem som her, hvor de glaseres med en lækker, krydret teriyaki-marinade af soja, chili og honning og tilberedes helt møre i ovnen, inden de kommer på grillen. Vores shortribs er halv størrelse af et sparerib, så de er helt geniale som gnavebid til en drink, mens middagen tilberedes.

Middagen kunne være denne friske og aromatiske thailandske kødsalat, hvor du lader de to krogmodnede bøffer spille hovedrollen. Grill bøfferne hårdt og kort, så de får god stegeskorpe, men stadig er røde indeni. Her passer en læskende, asiatisk øl også til – eventuelt med et skvæt grenadine-sirup, lidt limesodavand og frisk mynte.

Tips til din tilberedning

Krogmodnede marmorerede bøffer

Her går vi efter en flot stegeskorpe og et rødt indre. Vi anbefaler direkte stegning i kort tid over varmekilden på en meget varm grill. Rids fedtkanten på bøffen inden stegningen, steg kort og hedt og lad bøffen hvile i kort tid efter stegningen.

Krogmodnede nakkekoteletter

Steges over direkte varmekilde på en varm grill. En krogmodnet nakkekotelet har smidt op mod 30 procent af sit væskeindhold, hvilket intensiverer kødsmagen. Derfor anbefaler vi at stege nakkekoteletten rosa, da det giver den bedste smagsoplevelse og bevarer saftigheden. Hvis du vil tilføje f.eks. en BBQ glaze, så gør det i den sidste del af stegningen.

Côte de Boeuf af kalv

Côte de Boeuf’en er en meget tyk bøf med en tæt fedtmarmorering, og derfor anbefaler vi intervalstegning, så varmen kan fordele sig i kødet over tid og give en ensartet stegning. Rids fedtet på kanten og giv bøffen et minut på højkant med fedtsiden nedad. Intervalsteg herefter bøffen, så den får to minutter på hver side og derefter otte minutters hviletid. Gentag processen indtil den optimale kernetemperatur er opnået. Bøf-spektret ligger mellem 52 og 59 grader, der dækker fra MEGET rød (rare) til lys rosa (medium). Pensl eventuelt bøffen med en rosmarinkvist, dyppet i varmt smør, under stegningen.

Short Ribs af gris

Short Ribs skal tilberedes til fuld mørhed inden grillstegning – det kan for eksempel gøres ved en braisering i ovnen, indpakket i folie, cocotte eller stegepose, med lidt smør, krydderier og lidt væske, f.eks. æblemost. Beregn tre timer ved 160 grader – mærk efter hvornår kødet er mørt. Ribs kan også simres møre i gryde eller trykkoger i en krydret lage, f.eks. med soja, hvidløg, sirup og chili. Dette kan forberedes i god tid. Grill langsomt op til en god stegeskorpe og pensl med en lækker BBQ glaze henad vejen. En kogelage eller braiseringssky kan koges ind og bruges som base for glazen.

Bouef Onglet/Nyretapper

Denne udskæring er mager og skal steges op til en rigtig flot, sprød stegeskorpe med et flot rødt indre. Start med at dele Onglet’en på midten og fjern senen, så du får to, ensartede lange bøffer. For at fordele varmen godt i denne saftige bøf, anbefaler vi intervalstegning på en meget varm grill. Her steges kødet 1 minut på hver side, hvorefter kødet hviler 6 minutter – og så gentages processen, indtil den rette temperatur/ stegning er opnået.

Ugens forslag

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag