Vin og mad: Porchetta med et vildt vinvalg

Bringes i samarbejde med podcasten Vin for begyndere og de to værter René Langdahl og Jonas Landin. Opskriften herunder findes i særafsnittet her.

Dyrbars Porchetta består af en modnet nakkefilet, ombundet med modnet grisebryst med masser af svær og bundet op med snor. Her skal du bare selv løsne snoren og derefter fylde stegen med masser af krydderurter, hvidløg og krydderier efter smag.

Rene Langdahl og Jonas Landin serverer Porchettaen med en superitaliensk bønnesalat på hvide Borlotti-bønner, parmesan og valnødder – og godt med en græsgrøn olivenolie – ikke eddike!

Alt i alt en krydret, intens ret, som passer godt med vinen, der har masser af bærnoter og et lidt funky, naturgæret præg og strejf af bitterhed, som matcher urterne i maden. 

Match af vin: Lambrusco fra Emilia-Romagna

Det vil nok gibbe lidt i mange, når værterne i Vin for Begyndere anbefaler at servere den italienske Porchetta med den berømte og berygtede italienske mousserende vin, Lambrusco.

Men ro på – der er virkelig langt fra 80’ernes lyserøde sukkervand til den knivskarpe, sprøde og røde Lambrusco, som i de sidste 10 år er blevet forfinet i det italienske Emilia-Romagna-område. Og kombineret med Porchettaen kan det næsten ikke blive mere italiensk.

Porchetta ala Vin for begyndere 

Opskriften passer til 4-6 personer.

INGREDIENSER

 • 1 Porchetta fra Dyrbar
 • Masser af rosmarin, salvie, hakket hvidløg, skalotteløg, persille, fennikelfrø, salt og peber. Eller hvad du selv bedst kan lide.
 • 2 dåser Borlotti-bønner, afdryppede – eller tilsvarende hjemmekogte.
 • 1 finthakket lille rødløg
 • 3 stængler bladselleri, finthakket
 • 50 g Parmigiano Reggiano, skåret i små tern à ½ cm
 • 50 g valnøddekerner, hakket
 • Revet citronskal
 • Rigeligt af din bedste toscanske olivenolie
 • Friskkværnet peber

FREMGANGSMÅDE

 1. Bind porchettaen op og krydr kødet med masser af groft kværnet peber og salt. Dæk med rosmarin, hvidløg og salvie, eller hvad du lyster.
 2. Bind den sammen igen.
 3. Tilbered som anvist her på Porchetta-temasiden.

SERVERING

Server stegen i skiver med en bønnesalat, bestående af de øvrige ingredienser, samt godt brød. Og et skummende godt glas rød Lambrusco.

Alternativt kan du servere en frisk salat, lavet med feldsalat, sprød pære, feta og valnødder, dryppet med hvidvinseddike, sort peber og balsamicoglaze. 

Ugens forslag

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag