Spring til indhold

Opskrift: Podcasten Vin for Begyndere og Dyrbar besvarer et af livets store spørgsmål: Sådan kobler du mad og vin!

Podcasten Vin for Begyndere og Dyrbar besvarer et af livets store spørgsmål: Sådan kobler du mad og vin!
Ekspertviden

Podcasten Vin for Begyndere og Dyrbar besvarer et af livets store spørgsmål: Sådan kobler du mad og vin!

Vinnørderne René Langdahl og Jonas Landin dykker dybt ned i den spændende opgave med at sætte mad og vin sammen – med en god gang Dyrbar i køkkenet.

Hvad skal vi drikke til maden? Eller hvad skal vi spise til vores gode flasker? To yderst relevante spørgsmål, der tit popper op hos de fleste af os, der har en passion for den gode smag. For selvom der – trods alt - ikke er indført pryglestraf for kiksede koblinger mellem bestemte typer af mad og vin, så er der ingen tvivl om, at den rette ’pairing’ kan løfte oplevelsen af både mad og vin op på et helt særligt niveau.

Dyk ned i tønden med vin-viden

Derfor er vi i Dyrbar rigtig glade for at fortælle, at vi har indgået et samarbejde med den utroligt populære vin-podcast, Vin for Begyndere. Her har vært Jonas Landin og nok en af Danmarks mest vidende og bedst fortællende vineksperter, René Langdahl, i mere end to år taget deres lyttere gennem et omfattende vinunivers med et væld af medrivende smagninger, anekdoter og gode råd til forståelse, smagning, opbevaring og ikke mindst madsammensætning af vin fra (næsten) hele verden.

Det spændende match

I to podcast-episoder tager de to vinnørder os gennem den proces, det er at koble mad og vin. Men hvor mange af os nok tager udgangspunkt i maden, og herefter finder det gode vin-match, udvælger Jonas og René deres udskæringer og tilhørende tilberedningsmetoder, så de matcher de to herrers valg af vin. Og her er der naturligvis fokus på gode, alsidige udskæringer fra Dyrbar.

Match til kæber og kæmpebøffer

I den første podcast kommer der både en ultraklassisk grillet Tomahawk på bordet for at matche en vin på den tanninholdige Nebbiolo-drue. Der braiseres store kæber af tunggris i en frugtig spansk Garnacha, hvor saucen forkæles med masser af sorte trøfler. Og så bliver det utraditionelt og dristigt, når en markant sød vin med godt med restsukker, nemlig en Riesling Spätlese, kommer i selskab med en hot og aromatisk krydret krogmodnet nakkekotelet.

I anden episode kommer der kalveroast, brystbjælker og braiserbøf på menuen, så her kan du også glæde dig til at dykke ned i spændende vinvalg og lækre tilberedninger.

Tannin og umami – syre elsker syre

Podcasten er fyldt med gode tips til hvordan du kombinerer vin og udskæring/ tilberedningsmetode ud fra nogle enkle overvejelser om vinens syreindhold, tanninstruktur og smagsnoter i øvrigt. En god tommelfingerregel er for eksempel, at mad og vin gerne må ligne hinanden! Altså syreholdig vin til en tilberedning med syre, kraftig mad til kraftig vin.

Du kan også høre en del overvejelser om krogmodning af både gris og okse, hvad det gør for kødet, og hvordan modningen igen spiller sammen med vinvalg.

Find podcasten her, eller hvor du ellers plejer at finde dine podcasts. De to afsnit udkommer den 23. oktober og den 6. november.

 

Billede taget af Lars Aarø.

Læs mere

Peking Pork på edderkop
Gris

Peking Pork på edderkop

Hvis man leder efter inspiration til nem og delikat aftensmad, er det altid fristende at se i retningen af det asiatiske køkken, hvor man finder alt fra stir-frys, woks og andre hurtige, lækre rett...

Læs mere
Asiatisk inspireret nakkekotelet og sød Riesling
Gris

Asiatisk inspireret nakkekotelet og sød Riesling

Normalt vil et par koteletter ende på grillen eller stegepanden, men her vælger vi at bage dem i ovnen på grund af det høje sukkerindhold i honningen, der ellers nemt vil komme til at branke på pan...

Læs mere

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag