Hvordan sætter jeg smag på min langtidstilberedning?
- Grøntsager. Gode grøntsager er uundværlige i en god langtidstilberedning. I middelhavskøkkenerne begynder man ofte sin braisering med en Sofrito, der er en blanding af finthakket løg, selleri og gulerod, der steges med i gryden inden væsken tilføjes. Rodfrugter, tomater, tørret frugt og forskellige typer af løg, blandt andet porrer, er også gode valg. Du kan eventuelt vente med at tilsætte en del af grøntsagerne til en time før servering for at bevare lidt struktur.
- Friske krydderurter giver skøn smag og lidt bitterhed til en braisering. For eksempel laurbær, rosmarin, salvie, persille eller timian.
- Selvom braiseringer typisk giver masser af umami, kan du give din ret et ekstra skud smag og fylde med umami-tunge ingredienser, for eksempel bacon eller tørret skinke, friske eller tørrede svampe, soltørrede tomater, soya eller ansjoser.
- Krydringer. Se rundt i de forskellige verdenskøkkener for inspiration til din braisering eller gryderet! Skal det være nordisk med øl, enebær, sort peber, æbler eller svampe? De ’grønne’ smage fra middelhavskøkkenet med salvie, rosmarin, hvidløg og timian? Asiens aromaer med ingefær, skalotte, citrongræs, koriander og frugtig chili? Eller noget med noget knald og varme fra Mellemøsten med spidskommen, kanel, chili eller saltsyltede citroner? Mulighederne er uendelige!
- Måske trænger saucen til at blive justeret i tykkelsen inden retten skal serveres. Du kan jævne en ret ved at purere grøntsagerne ud i saucen med en stavblender, jævne med lidt majsstivelse eller mel rørt ud i vand eller en smørbolle. Rigtig mange retter vil også gerne have en gang fløde i saucen. Vælg eventuelt en dobbelt-fløde eller creme fraiche 38% for ikke at fortynde saucen for meget!