Spring til indhold

Opskrift: Hvordan sætter jeg smag på min langtidstilberedning?

Hvordan sætter jeg smag på min langtidstilberedning?
Ekspertviden

Hvordan sætter jeg smag på min langtidstilberedning?

  • Grøntsager. Gode grøntsager er uundværlige i en god langtidstilberedning. I middelhavskøkkenerne begynder man ofte sin braisering med en Sofrito, der er en blanding af finthakket løg, selleri og gulerod, der steges med i gryden inden væsken tilføjes. Rodfrugter, tomater, tørret frugt og forskellige typer af løg, blandt andet porrer, er også gode valg. Du kan eventuelt vente med at tilsætte en del af grøntsagerne til en time før servering for at bevare lidt struktur.
  • Friske krydderurter giver skøn smag og lidt bitterhed til en braisering. For eksempel laurbær, rosmarin, salvie, persille eller timian.
  • Selvom braiseringer typisk giver masser af umami, kan du give din ret et ekstra skud smag og fylde med umami-tunge ingredienser, for eksempel bacon eller tørret skinke, friske eller tørrede svampe, soltørrede tomater, soya eller ansjoser.
  • Krydringer. Se rundt i de forskellige verdenskøkkener for inspiration til din braisering eller gryderet! Skal det være nordisk med øl, enebær, sort peber, æbler eller svampe? De ’grønne’ smage fra middelhavskøkkenet med salvie, rosmarin, hvidløg og timian? Asiens aromaer med ingefær, skalotte, citrongræs, koriander og frugtig chili? Eller noget med noget knald og varme fra Mellemøsten med spidskommen, kanel, chili eller saltsyltede citroner? Mulighederne er uendelige!
  • Måske trænger saucen til at blive justeret i tykkelsen inden retten skal serveres. Du kan jævne en ret ved at purere grøntsagerne ud i saucen med en stavblender, jævne med lidt majsstivelse eller mel rørt ud i vand eller en smørbolle. Rigtig mange retter vil også gerne have en gang fløde i saucen. Vælg eventuelt en dobbelt-fløde eller creme fraiche 38% for ikke at fortynde saucen for meget!

Læs mere

Saucen (eller sovsen) – den perfekte ledsager til din flæskesteg
Ekspertviden

Saucen (eller sovsen) – den perfekte ledsager til din flæskesteg

Flæskestegssaucen er jo reelt essensen af julens ånd, ikke? Så den skal tages alvorligt! Brug en god, men ikke for salt bouillon, en sjat vin eller øl og evt vand i bunden af dit stegefad sammen ...

Læs mere
Tunggris: Umami, saftighed og stuktur i særklasse
Ekspertviden

Tunggris: Umami, saftighed og stuktur i særklasse

Tunggris. Det lyder voldsomt. Næsten lidt brutalt. Men det er det ikke – tværtimod. Tunggrisen er nemlig en ung hungris, der har fået lov til at vokse sig fyldig og lækker, og det giver mulighed fo...

Læs mere

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag