Spring til indhold

Opskrift: Tunggris: Umami, saftighed og stuktur i særklasse

Tunggris: Umami, saftighed og stuktur i særklasse
Ekspertviden

Tunggris: Umami, saftighed og stuktur i særklasse

Tunggris. Det lyder voldsomt. Næsten lidt brutalt. Men det er det ikke – tværtimod. Tunggrisen er nemlig en ung hungris, der har fået lov til at vokse sig fyldig og lækker, og det giver mulighed for nogle helt nye og vilde smagsoplevelser. Alderen giver nemlig både fylde, kompleksitet og ny struktur på tallerkenen.

Fedtet hjælper smagen på vej

I stedet for at blive slagtet efter de sædvanlige 6 måneder for slagtegrise, har tunggrisen gået i stalden helt op til et år, hvor vægten nu typisk nærmer sig de 120 kilo. Og det gør magiske ting for kødet. Opvæksten har gjort kødet mere fedtmarmoreret – ikke kun der, hvor det normalt ses i spæklaget – men også inde i selve muskelmassen.  

Fedtet smelter ud i kødet under tilberedningen og giver en unik saftighed, ligesom det sætter turbo på alle grisens smagsnoter af nødder, fløde og mineralitet. Vækstperioden sender også udskæringerne op i sumobryder-klassen, som for eksempel den imponerende mørbrad, der nemt bliver både to og tre gange større end den almindelige mørbrad.

Kæber i særklasse

Tunggrisen har også fuld knald på farven, som er så raffineret rødt, at mange forveksler det med kalv ved første kig. Forvent også udskæringer, hvor kødet har en mere markant struktur. Tag for eksempel kæberne. Flotte og mørkerøde, og store som hænderne på en voksen mand og med en vægt på mellem 250 og 300 gram.

Grisen er glad for mad, og kæberne er nogle af dyrets mest brugte muskler. Her er der ikke meget fedt i udskæringen – derimod masser af bindevæv mellem musklerne, som giver en dyb og intens smagsoplevelse ved langtidstilberedning.

Vi taler en rig, fond-agtig smag med noter af svampe, jern – faktisk næsten et strejf af foie gras, forenet med en tæt mundfylde. 

Italienske favoritter.

Alt i alt er tunggrisen altså noget af en oplevelse. Det har de for længst fundet ud af i Italien, hvor grise i denne vægtklasse er vildt efterspurgte.

3 hurtige:
  • Tunggrise er hungrise, der har vokset sig større end standardgrise på en 70-95 kg slagtevægt. Visse Dyrbar udskæringer kommer fra grise, der langsomt er vokset til mellem 100 og 130 kg, mens andre udskæringer først kommer til deres fulde ret, når de skæres på de helt store XL Tunggrise, der går op til 300 kg.
  • På grund af vækstperioden får kødet en unik fedtmarmorering, en flot mørk farve og en markant struktur og størrelse.
  • Smagen er dybere, mørkere og mere markant end traditionel gris, og giver en ekstra dimension til braiseringer og stegeretter.

Læs mere

Hvordan sætter jeg smag på min langtidstilberedning?
Ekspertviden

Hvordan sætter jeg smag på min langtidstilberedning?

Læs om kødudskæringer til langtidstilberedning her Grøntsager. Gode grøntsager er uundværlige i en god langtidstilberedning. I middelhavskøkkenerne begynder man ofte sin braisering med en Sofrito...

Læs mere
Braiseringsvæske på braiserbøf
Ekspertviden

Hvilke væsker egner sig til braisering?

Braiseringsvæsken sætter afgørende præg på retten! Her er nogle idéer: Læs om kødudskæringer til langtidstilberedning her Vand. Ikke så meget besvær! Det neutrale valg, der giver hovedrollen til...

Læs mere

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag