Spring til indhold

Opskrift: Thai beef salad (nam tok)

Thai beef salad (nam tok)
Okse

Thai beef salad (nam tok)

Kødet grilles eller steges normalt over høj varme, indtil det er godt brunet og mørt, hvorefter det skæres i tynde skiver. Derefter blandes kødet med hakket koriander eller thai-basilikum og evt. andre urter, og dressingen tilføjes.

Dressingen er normalt lavet af limejuice, fiskesauce, chiliflager og sukker, som giver salaten en sur-sød-smag med et pift af krydret varme. Til at binde retten sammen rister man lidt ris, som både giver nøddesmag, men også 'jævner' retten en smule og gør den mere fyldig. 

En skøn og smagfuld salat.

Ingredienser

Salat

 • 2 stk. teres major
 • 1½ stk frisk koriander, bundt
 • 3 stk. forårsløg
 • 1 stk. rød chili

Dressing

 • 1½ spsk. fish sauce
 • 1½ stk. lime, økologisk
 • 1 tsk. sukker
 • 1 spsk. soyasauce
 • 1 tsk. chiliflager, røde

Ristede ris

 • 2 spsk. risotto-ris

Fremgangsmåde

 1. Lad dit kød få stuetemperatur en times tid inden stegning.
 2. Derefter skal det steges maksimalt medium-rare på en hed pande i en sjat olivenolie – lad det hvile lige så lang tid, som det har stegt.
 3. Smid dine riskorn på en tør pande og rist dem i 12-15 minutter ved middelhøj varme, indtil de bliver let brune – ligesom når man bruner pinjekerner, men her skal man blot have lidt tålmodighed.
 4. Efter bruning skal det knuses groft i en morter.
 5. Snit forårsløg og chili fint samt hak koriander i mindre stykker.
 6. Bland ingredienserne til din dressing.
 7. Når kødet har hvilet, skæres det i tynde skiver og vendes i dressingen – derefter vendes det grønne i sammen med halvdelen af risene.
 8. Servér i to skåle og drys det resterende ristede ris på toppen inden servering.
 9. Velbekomme!

 

Nam Tok er en thailandsk salat, der typisk består af grillet eller stegt kød, som er skåret i tynde skiver og serveret med friske urter og en dressing. Navnet "Nam Tok" betyder bogstaveligt talt "vandfald" på thai, hvilket refererer til den måde, hvorpå saften fra kødet drypper ned på tallerkenen.

Derfor skal man helst have en udskæring, der er velegnet til enten rare eller medium-rare-tilberedning, i dette filfælde Teres Major. Den traditionelle version af Nam Tok er lavet med oksekød, men der findes også varianter med svinekød, kylling eller andre typer kød.

 

Opskriften er udviklet af Mandekogebogen.

  Læs mere

  Lasses kød-trick er helt enkelt: ”Hvis du ikke har tid til at lade kødet trække, er det ikke umagen værd.”
  Ekspertviden

  Lasses kød-trick er helt enkelt: ”Hvis du ikke har tid til at lade kødet trække, er det ikke umagen værd.”

  Mig & Mit Kød – med køkkenchef Lasse Zacho, Vejrø Resort Sanseligheden er i spil, når kok Lasse Zacho, køkkenchef på Vejrø Resort, går i køkkenet. Han elsker røg, ild og varme. Og så drømmer ha...

  Læs mere
  Italiensk inspireret vitello tonnato af kalvefilet
  Kalv

  Italiensk inspireret vitello tonnato af kalvefilet

  Den traditionelle tilberedning af Vitello Tonnato begynder med kalvekød, typisk af inderlår eller mørbrad. Kødet koges forsigtigt i en bouillon, der er smagt til med forskellige aromatiske ingredie...

  Læs mere

  SHARING IS CARING

  Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag