Saucen (eller sovsen) – den perfekte ledsager til din flæskesteg
Flæskestegssaucen er jo reelt essensen af julens ånd, ikke? Så den skal tages alvorligt!
- Brug en god, men ikke for salt bouillon, en sjat vin eller øl og evt vand i bunden af dit stegefad sammen med gode urter.
- Hæld skyen gennem en sigte ned i en gryde, mens stegen hviler.
- Skum det meste af fedtet af.
- Smag på skyen – er styrke og saltbalance, som den skal være?
- Den tynde sky skal koges ind, og den meget stærke suppleres med lidt vand, bouillon eller vin.
- Tilsæt en god sjat fløde og så begynder det sjove – tilsmagningen!
- Saucen skal have strejf af noget sødt, salt, bittert og evt lidt syre.
- Til den søde smag er en skefuld solbærsyltetøj eller ditto gelé fantastisk, men lagen fra dine egne asier eller græskar er heller ikke dårlig. Så får du også det sure med. Ekstra syre kan justeres med et par dråber balsamico eller gastrique (indkogt æbleeddike og sukker).
- For fylde og bitterhed er et par tern helt mørk chokolade genialt!
- Jævn til sidst med majsstivelse, en rystet meljævning eller lidt mel udrørt i en skefuld af det afskummede fedt, og kog godt igennem. En flot karamelliseret stegning giver en lækker brun sauce – men hvis du har brug for mere farve, må kulørflasken frem.
Hvis du vil lave en ekstra lækker sovs (og steg) kan du med fordel bruge en krogmodnet flæskesteg, da væsketabet fra modningsprocessen gør saften endnu mere intens i smagen!