Nyretapper (onglet) med spicy dip

Nyretapper er en udskæring, der med sin lidt flade, faktisk ret grove struktur og gode smag passer perfekt til denne snack, hvor det røde kød får et dejlig friskt modspil af asiatiske toner i form af en aromatisk dip, der bl.a. indeholder fiskesauce, lime og det superlækre palmesukker, der bringer smag af karamel, frugt og lidt syrlighed ind i dressingen.

Servér f.eks. som snack til nytårsboblerne.

Ingredienser

Kød

  • 500 gram nyretapper
  • Olie til stegning
  • Salt og peber

Dip

  • 2 røde chili
  • 2 fed hvidløg
  • 4 korianderrødder
  • 1 klump palmesukker (en af de ’halvkugler’, der er i en pakke, når man køber det hos den asiatiske købmand)
  • 1 dl fiskesauce
  • 1 dl limesaft

Chips:

  • 6 plader rispapir (også fra din asiatiske købmand)
  • Olie
  • Salt

Pynt:

  • Koriander
  • Thailandsk basilikum
  • Mynte

 

Fremgangsmåde

Kød

  1. Fjern de værste sener på kødet – og læs evt. mere om nyretapper her.
  2. Vend kødet i lidt neutral olie og krydr med salt og peber.
  3. Varm en jernpande eller grillpande til den er rygende varm.
  4. Læg stykkerne på og brun dem godt af.
  5. Steg nyretapperne et par minutter på hver side, til det er rødt i midten. Det vil stadig føles meget blødt, når du trykker på det.
  6. Lad kødet hvile 10 minutter, skær det i tynde skiver og kom lidt af dippen ovenpå.
  7. Pynt med krydderurter og rischips og servér med pinde.

Dip

  1. I en morter eller en blender mortes eller blendes chili (uden stilk og kerner), hvidløg, korianderrødder og palmesukker til en fin ”paste”.
  2. Herefter tilsættes limesaft og fiskesauce.
  3. Juster med enten fiskesauce eller limesaft, indtil du synes, der er en god balance mellem det sure, søde og salte.

Chips

  1. Kom olie i bunden af en pande, cirka én centimeter.
  2. Varm olien forsigtigt op til cirka 180 grader.
  3. Fritér rispapir-pladerne i olien.
  4. Så snart de er puffet op, kommes de over på et stykke køkkenrulle, så de kan dryppe af for olie.
  5. Krydr med salt.
  6. Bræk dem i mindre stykker og fordel henover kødet inden servering.

 

Servering

  1. Varm kødet i en 200 grader varm ovn i ganske få minutter.
  2. Skær stykker af kød ud og servér på et flot fad og med en stak spisepinde til at hapse nyretapperne med. Og se under opskriften, hvordan du forbereder mest muligt, så du ikke stresser alt for meget, når klokkerne ringer ind til Dronningens nytårstale!

 

Tips

Hvis du gerne vil være i god tid, kan du fint både brune kødet af, lave dippen, fritére rispapiret og skylle uterne, nogle timer i forvejen.

Palmesukkeret og de hele koriander finder du hos din asiatiske specialkøbmand. Du får brug for både rødder og blade fra korianderne, men hvis du ikke kan finde planter med rødder, kan du bare stænglerne fint.

Ugens forslag

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag