Carré med ratatouille
Opskrif på carré af krogmodnet gris med en anderledes ratatouille.
Kombinationen af mørt kød, krydrede urter og farverige grøntsager giver en skøn kobination og en rigtig flot servering til dit middagsbord.
Opskriften passer til 2-3 personer.
Ingredienser
- En Carré af krogmodnet gris
- Salt, peber
- Krydderurter som f.eks. timian, laurbær og rosmarin
Ratatouille
- 4 røde peberfrugter, eller tilsvarende, færdiggrillet på glas
- 2 dåser tomater af god kvalitet eller tilsvarende god passata
- 2 fed hvidløg
- 2 skalotteløg
- Lidt frisk persille
- God olivenolie, timian, salt, peber
- 2 grønne squash
- 2 gule squash (eller i alt 4 grønne, hvis gule ikke fåes)
- 1 aubergine
- 3-4 spsk rigtig god olivenolie
- 1 fed hvidløg
- Frisk timian, salt, peber
Vinaigrette
- 4 spsk olivenolie
- 4 spsk balsamico
- 1-2 spsk Piperade (se ovenfor)
- Salt, peber, et nip sukker
Tilberedning
- Tilbered Carréen som anvist her.
- Krydr med salt, peber, rosmarin, timian og laurbærblad.
- Vær opmærksom på at tilberede stegen, så den er rosa. Hvis du tager stegen ud af ovnen, når den cirka måler 58 grader, vil den stige endnu et par grader i kernen, og det giver en fin, rosa steg.
- Tilbered en piperade, som er en krydret tomat-pebersauce, ved at grille peberfrugterne, indtil skindet er branket, hvorefter det fjernes.
- Lav herefter en tomatsauce på løg og hvidløg, olivenolie, tomater, frisk timian og persille.
- Tilsæt de grofthakkede pebre og lad simre.
- Smag til med salt og peber, og kog, til olien så småt begynder at udskille sig fra saucen.
- Skær squash og aubergine i tynde skiver.
- I tomatsæsonen, hvor tomaterne er meget smagfulde, kan man supplere grøntsagerne med skiver af modne tomater
- Hak et fed hvidløg fint og bland det i den gode olivenolie med frisk timian, salt og peber.
- Dæk bunden af et ovnfast fad eller en rund bageform med piperaden, men gem en god spiseskefuld til senere brug.
- Stil grøntsagsskiverne skråt/ lodret i formen, skiftevis efter farve.
- Fordel den krydrede olie hen over grøntsagerne til sidst.
- Dæk formen med tætsluttende folie.
- Bag i forvarmet ovn ved 130-140 grader i op til to timer, indtil grøntsagerne er møre (check med en spids kniv).
- Fjern folien, hæv ovntemperaturen til 180 grader og lad overfladen og grøntsagernes kanter få lidt farve og sprødhed.
- Rør en vinaigrette af olivenolie, balsamico og piperade, og smag til med salt og peber.
- Hæld den over ratatouillen, enten i fadet, eller når retten er fordelt på tallerkenerne.
Servering
Retten kan serveres på fade eller som tallerkenserveringer. Server Carréen skåret i skiver, så hver servering får en ’kotelet’ med et fritskrabet ben. Prøv at ’trykke’ ratatouillen ud i vifter på tallerkenen for et flot visuelt udtryk.
Vin For Begyndere
Bringes i samarbejde med podcasten Vin for begyndere og de to værter René Langdahl og Jonas Landin. Opskriften herunder findes i særafsnittet her.
De to vin-værter fra Vin for Begyndere har kastet sig over den spektakulære krogmodnede Carré til nytårsmenuen - en flot krogmodnet kamsteg med fritskrabede ben, som giver et elegant udtryk, når den trancheres ved bordet eller serveres udskåret. Supersensoriker Lisbeth Ankersen smager med, og fortæller, at videnskaben har fundet ikke mindre end 692 forskellige duft- og smagsnoter i gris, heraf flere fra blomsterverdenen. I denne Carré finder hun både syrlighed, frugt og blomsternote, endda lidt rosennoter.
Stegen serveres med en ny udgave af den klassiske provencalske ratatouille, her i en version inspireret af den legendariske animationsfilm Ratatouille, hvortil Michelinkokken Thomas Keller udviklede denne ovnbagte udgave af retten.
Kombinationen af den lette syrlighed i grisen og den sød-syrlige ratatouille gør, at vinvalget falder på en amerikansk Zinfandel, Turley Kirschenmann 2021 fra gamle stokke - en Zinfandel med mere friskhed end normalt, frugtighed og bærnoter a la frysetørret hindbær eller frugtte.