Spring til indhold

Opskrift: Gris med hasselnød, kål og caviar

Gris med hasselnød, kål og caviar
Gris

Gris med hasselnød, kål og caviar

Hvad passer godt til gris? Det gør kål. I dette tilfælde, det flotte grønne savoykål, let grillet og penslet med hasselnøddeolie.

Deruodver bagte, letkaramelliserede jordskokker, brunet smør og caviar. Der er hasselnøddetoner i det hele. Til sidst, syltet knoldselleri, for at bryde det lidt.

Når du skal lave retten, kan du med fordel, dagen før, eller bare i god tid, vælge at trimme grisen lidt, så du har et flot stykke. Derudover kan du også bage jordskokker, sylte selleri og blanchere/grille kålen.

Og så skal det bare have et hurtigt skud varme i ovnen lige før servering.

 

Opskriften passer til 4 personer.

Tilberedningstid: 1 time 30 minutter

Samlet tid: 2 timer

 

Ingredienser

Gris

  • 400 g Slips af gris 
  • 50 g smør
  • 4 stilke timiankviste
  • 2 fed hvidløg

Tilbehør

  • 8 Stk jordskokker 
  • 100 g knoldselleri
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl eddike
  • 0,5 dl sukker
  • 0,5 dl vand
  • 4 stk savoykålsblade
  • 2 spsk hasselnøddeolie
  • 1 stk citron
  • Caviar til du skammer dig

 

Fremgangsmåde

Gris

  1. Trim grisen let og salt den godt.
  2. Lad den trække på bordet en halv times tid.
  3. Kom grisen på en varm pande med en smule olie og brun den let af på begge sider.
  4. Tag den af panden og kom smør, timian og hvidløg på.
  5. Lad det brune, før grisen returneres.
  6. Steg 2 minutter på hver side.
  7. Lad grisen trække 5 minutter før den skæres i tynde skiver.
  8. Gem det brunede smør fra panden til anretningen.

Tilbehør

  1. Skrub jordskokkerne godt.
  2. Halver dem og læg dem på en bradepande med bagepapir.
  3. Vend dem med olie, salt og peber.
  4. Sæt dem i ovnen ved 150 grader varmluft i cirka 1,5 time.
  5. De skal tage farve og synke en smule sammen. Laves de på forhånd, så tag dem fra varmen lidt før, så de kan tåle genopvarmningen.
  6. Skær knoldsellerien i milimetertynde skiver på en mandolin.
  7. Vend det med salt og lad det trække cirka 20 minutter.
  8. Kom eddike, vand og sukker i en kasserolle.
  9. Smelt sukkeret og kom sellerien heri.
  10. Lad det trække så længe som muligt.
  11. Skær savoykålen ud i fine runde skiver.
  12. Blancher det 1-2 minutter.
  13. Tag det op af vandet og grill det let på en grillpande til det har fået lidt grillmærker. Alternativt kan du også bruge en gasbrænder.
  14. Pensl med hasselnøddeolie.
  15. Krydr med salt, peber og eventuelt en smule citronskal.

 

Servering

  1. Fordel nu kødet på lune tallerkner.
  2. Top med jordskokkerne og det brunede smør i panden.
  3. Kom herpå selleri og den grillede kål.
  4. Top til sidst med en arrogant saltning aka caviar. Beregn 5-7 gram per anretning, medmindre du har den helt store tegnedreng fremme. Så kører du bare på…. Og så kan du lige så godt også tilføje friskrevet trøffel.

 

Der er et eller andet smukt ved at tage så simple og grove råvarer som gris, kål, selleri og jordskokker, give dem lidt tid og kærlighed, for så at elevere dem til noget næsten lidt feminint og pussenusseligt. Der hjælper det selvfølgelig med en skefuld caviar. Det hjælper faktisk på det meste. Vi præsenterer første kødret i Gastromands nytårsmenu.

Til trods for at det kan lyde som noget, man måske mere vil tiltænke en januar hverdagsaften, så vil jeg mene, at den her ret i særklasse gør sig godt på de bonede gulve. Hele omdrejningspunktet blev faktisk, at jeg gerne ville snige noget gris ind i menuen, for man er vel flæsketar. Jeg elsker gris. Det blev slipset.

 

Opskriften er udviklet af Thomas Alcayaga

    Læs mere

    Braiseret tværreb
    Okse

    Braiseret tværreb

    Tværreb eller shortribs er en velkendt udskæring, som krydser broen mellem grill/stegning og simremad - det er nemlig en udskæring, som skal have utrolig lang tid i gryden. Vi snakker 4-5 timer, hv...

    Læs mere
    Tomahawk med trøffel og saltbagte løg
    Gris

    Tomahawk med trøffel og saltbagte løg

    Tomahawk med trøffel og saltbagte løg er ren luksus på en tallerken. Vi taler om et saftigt stykke kød, forførende sauce og hint af trøffel, mens de saltbagte løg tilføjer en sød dimension. Det er ...

    Læs mere

    SHARING IS CARING

    Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag