Spring til indhold

Opskrift: Gravad teres major

Gravad teres major
Okse

Gravad teres major

Du kender sikkert den traditionelle skandinaviske teknik med at grave et stykke laks, så laksen får en lækker fast konsistens og en fyldig, tilberedt smag. Men har du prøvet at gøre det samme med oksekød?

Prøv teknikken med en Teres Major, også kendt som skuldermørbraden. Kødet behandles i to døgn med sukker, salt og krydderier, hvilket resulterer i en krydret smag og lækker struktur. Brug det til nytårshapsere på saltkiks med wasabicreme og sort sesam.

Opskriften passer til 4-6 personer.

Ingredienser

 • 2 Teres Major
 • 50 gram brun farin
 • 50 gram flagesalt
 • 1 dessertske hele hvide peberkorn
 • 1 lille kvist rosmarin
 • 2 spsk neutralt smagende whisky (ikke røget)
 • En lille rå rødbede.
 • Find en plasticboks (eller to, hvis du vil lave en med rødbede og en uden) med låg, der kan rumme kødet. Du kan også bruge en frostpose.

Tilberedning

 1. Bland krydderblandingen af salt, sukker og krydderier.
 2. Kom blandingen i en boks sammen med whiskyen, eller fordel den i to beholdere, hvis du også vil lave en rødbedeversion.
 3. Du kan selvfølgelig også rødbedegrave begge kødstykker – det smager vildt godt!
 4. Kom kødstykkerne i beholdere, og tilsæt eventuelt rødbede.
 5. Vend kødet godt rundt i krydderblandingen, og stil på køl.
 6. Vend kødet med en ren gaffel et par gange i løbet af de næste par dage.
 7. Lad kødet grave i to døgn, hvorefter kødet er klar til at blive serveret.
 8. Tør eventuel væde af, og skær kødet i supertynde skiver.
 9. Du kan servere en wasabicreme til af creme fraiche 18% med en anelse mayonnaise, der smages til med wasabi efter smag og ønsket styrke, salt og sukker.

I denne opskrift laver vi to versioner. Begge graves med brun farin og flagesalt, som tilsættes groft knust hvid peber, rosmarin og en god sjat whisky. Men du kan variere brugen af krydderier efter smag – prøv for eksempel fennikel, korianderfrø, citronskal eller sort peber. Derudover har vi lavet en variation, hvor krydderblandingen til en af de to Teres Major desuden tilsættes en revet rødbede. Det giver ekstra sødme i smagen og en skøn rød farve med et superflot snit, når kødet skæres ud.

Processen er virkelig simpel – kødet vendes i den valgte krydderblanding, og lægges derefter i en plasticboks på køl i cirka to døgn. Herefter er kødet klar til at spise – det skal altså IKKE varmebehandles yderligere.

Server som forret eller som en del af påske- eller julebordet med godt brød, en sprød salat og eventuelt en dip eller creme, for eksempel en wasabi-creme, der er en lækker cremet og frisk kontrast til det krydrede kød.

Læs mere

Kalveroast og grønt med en Chilensk Cabernet Franc
Kalv

Kalveroast og grønt med en Chilensk Cabernet Franc

Kalveroasten er en superfin, lille steg, mør og blid i smagen, som værterne fra Vin for Begyndere har valgt at servere med et ’diskret’ tilbehør for at give plads til vinen. Stegen tilberedes meget...

Læs mere
Rillette af krogmodnet nakke med salvie og hvidvin
Gris

Rillette af krogmodnet nakke med salvie og hvidvin

Hvis du først har fået smag for den franske delikatesse, rillette, er det svært at glemme den igen. Rillette er nærmest en slags grov, smørbar postej, men i modsætning til en paté er rilletten ikke...

Læs mere

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag