Spring til indhold

Opskrift: Peposo: Italiensk inspireret simreret på kalvekæber

Peposo: Italiensk inspireret simreret på kalvekæber
Kalv

Peposo: Italiensk inspireret simreret på kalvekæber

Peposo - også kaldet peposo all'imprunetina – og er i al sin enkelthed oksekød langtidsbraiseret i rødvin med peberkorn og hvidløg.

Det er en utrolig minimalistisk, simpel og stringent ret - men det smager bare fantastisk som en klassisk simreret til mos.  Her tilføjes lidt timian og laurbærblade, eventuelt lidt oksebouillon og honning, da selve retten godt kan blive lidt syrlig og koncentreret i smagen alene. Men det er en smagssag - og så skal man jo tænke på, at retten ofte skal parres med enten polenta, rodfrugtmos eller en fuldfed kartoffelmos.

Ingredienser

 • 700 gram kalvekæber (alternativt oksebov, okseklump, tykkam etc.)
 • 1 stk. Chianti (eller anden syrlig, krydret rødvin)
 • 10 fed hvidløg
 • 1½ spsk. peberkorn
 • 1 tsk. timian og laurbærblade, kan undlades
 • 2 spsk. hvedemel
 • 3 spsk. smør

Tilberedning

 1. Soigner dine kalvekæber for store hinder og sener (det samme gør sig gældende for de fleste udskæringer, hvor de lige skal 'pudses' af).

 2. Drys lidt hvedemel på begge sider af dine kalvekæber.

 3. Smelt smør og en sjat olivenolie på en pande ved middelhøj varme - læg dine kalvekæber på og brun dem af på begge sider, indtil de tager lidt farve. Tag dem herefter af panden.

 4. Læg det brunede kød i en lille gryde, hæld peberkorn (du kan vælge at knuse dem let) og hvidløg i og top af med chianti samt eventuelt en teskefuld timian og et par laurbærblade – læg låg på og stil det over på komfuret.

 5. Lad det braiserer i alt ca. 3 timer, hvor du lige letter på låget den sidste time for at koge det ind.

 6. Smag på saucen undervejs den sidste time – juster med salt, peber og eventuelt lidt honning eller sirup, hvis det er en meget syrlig rødvin.

 7. Hvis du vil have saucen tyknet, kan du løfte kalvekæberne op og lægge dem til side, si saucen og så koge den op med lidt majsstivelse rørt op i vand.

 8. Læg kødet tilbage for at få varmen igen og server gerne med en smørmættet kartoffelmos eller polenta.

Udviklet af Mandekogebogen.dk

  Læs mere

  Mørbrad med five spice krydderi
  Gris

  Mørbrad med five spice krydderi

  Til denne ret skal du bruge noget grisekød, som er mørt og hurtigt tilberedt, og her kommer mørbrad af tunggris for alvor ind i spillet som en udskæring, da denne udskæring både har en dyb smag, ma...

  Læs mere
  Jesper bekriger madspild med høj gastronomi: ”Vi tænder på de alternative udskæringer.”
  Ekspertviden

  Jesper bekriger madspild med høj gastronomi: ”Vi tænder på de alternative udskæringer.”

  Mig & Mit Kød – med køkkenchef Jesper Bæk Løbner, Restaurant Nögen 25 kasser broccoli eller kiwi, som lige er på den anden side af udløbsdatoen. Det er hverdagskost i køkkenet på Restaurant Nö...

  Læs mere

  SHARING IS CARING

  Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag