Sauce Blanquette

Blanquette-saucen er ved at være populær ude omkring i de danske køkkener, efter at det i mange år var de mere fede versioner af de emulgerede saucer, som for eksempel bearnaisen, der dominerede på tallerkenerne.

Men Blanquetten er lidt lettere – både i forhold til fedtmængden, og så er den faktisk også rigtig nem at tilberede – hvor bearnaisen godt kan få hjemmekokken til at ryste lidt på hånden. 

Ingredienser

 • 2 dl hønsefond. Gerne en god hjemmekogt, men en god fra flaske kan også gøre det, hvis den ikke er for salt. Lidt af fonden kan erstattes af hvidvin.
 • 150-200 gram smør
 • 1 helt æg
 • 1 -2 æggeblomme(r)
 • 1 spsk. citron, kryddereddike, estragoneddike eller lign. – og mængde efter smag.
 • En god spsk. fløde eller creme fraiche 38%
 • et lille nip salt - men husk at smør og fond også er salt.
 • 1 lille bundt krydderurter, f.eks. de fine blade fra løvstikke. Vasket og finthakket.

Fremgangsmåde

Sådan laver du en Sauce Blanquette

 1. Fond og smør simres sammen i en lille tykbundet gryde, stor nok til at rumme al saucen.
 2. Æg og blomme samt eddike/citron kommes i et blenderglas, alternativt en høj skål eller et højt litermål, og blendes med en stavblender.
 3. Den varme smør/fondblanding hældes i moderat tempo i under intens blendning.
 4. Hæld tilbage i smørgryden og varm evt. igennem under god piskning. Varmen gør saucen tykkere, så bestem selv tykkelsen. Men den må IKKE koge!
 5. Kom de friske urter i til sidst - eller blend dem med inden opvarmningen.
 6. Smag til med friskkværnet peber og juster med syre.
 7. Server med det samme i en varm sauceskål.

Tips

Du kan forberede saucen indtil det stadie, hvor du hælder den varme smørblanding i æggemassen. Derved er det en nem sauce at servere, når du har gæster.

Blanquetten har sit navn fra det franske ord for kalvefrikassé, nemlig Blanquette de veau, hvor den lyse sauce legeres med æg, fløde og smør. Her går vi dog uden om kalv og spæde grøntsager, og tilberede saucen på æggeblommer og et helt æg, en god lys fond, creme fraiche og selvfølgelig en pæn portion smør. Husk også den syre, for eksempel citron eller eddike, der giver saucen sit pikante præg.

Der er masser af mulighed for at variere blanquetten. Lav den for eksempel på brunet smør i stedet for smeltet smør, hvis du ønsker en mere fyldig og robust sauce, eller blend friske krydderurter ind i saucen. I foråret er løvstikke eller estragon et fantastisk bud – men når efteråret og de mere kraftige smage melder sig på banen igen, kan du lade lidt salvie snurre i smørret, inden du blender saucen.

Ugens forslag

SHARING IS CARING

Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag