Vekselstegning af Tomahawk
Det er svært at sætte stegningen af en Tomahawk over åben ild på formel, for der vil ofte være forskel på bålets intensitet, afstand mellem gløder og stegerist, kødets temperatur etc. Så rigtig meget handler om nærvær i processen – og din egen fingerspidsfornemmelse! Men her får du lidt fif:
- Hav en god, jævn varme i bålstedet. Der skal være flere gløder end ’rigtig’ ild i bålet. Tilføj eventuelt en portion briketter, hvis du vil have en god, stabil varmekilde.
- Opbevar Tomahawken ved stuetemperatur en times tid inden stegning, så kødet ikke er køleskabskoldt.
- Placer jernristen, så den er ca 30 centimeter over gløderne, og lad risten blive godt varm.
- Find et rent viskestykke frem, som må bruges som ’håndtag’ til kødet.
- Læg nu Tomahawken på grillen og giv den et par minutter på hver side. Vend jævnligt ved at bruge viskestykket som ’håndtag’ på benet. Tilføj salt undervejs.
- Tag kødet af varmen og læg på et fad. Lad trække et par minutter.
- Gentag processen ad flere gange. Mærk løbende på kødet med en pegefinger, og vurder, hvor langt du er i stegningen. Efter en endt hvileperiode kan du eventuelt lige skære en lille flis af et hjørne for at vurdere stegningen. Tomahawken skal nok have i alt 15 minutter over varmen, fordelt på begge sider. Men check løbende.
- Efter sidste stegeperiode skal kødet hvile mindst 10 minutter.
- Overfør til et skærebræt, og skær stegen i skiver, lidt på skrå.
- Server gerne med koldt blomstersmør (se nedenfor) og grillede grøntsager.
- Spis – nyd – ahhh…
Blomstersmør
Frem for alt er blomstersmør utroligt dekorativt med havens skønne farver, forenet i en blød og cremet gul klat smør. Men rigtig mange blomster tilføjer også en rigtig fin aroma til maden. Gå på jagt blandt havens blomster og urter, og find selv den optimale kombination. Husk kun at plukke steder, hvor der ikke sprøjtes med gift, og hvor man ikke ligger lige ud til en trafikeret vej.
Sådan gør du:
- Blødgør en god portion smør, f.eks. 150 gram.
- Giv smørret en smagsbund med en teske Dijon-sennep, et godt nip flagesalt og fintrevet skal af en lille halv citron.
- Gå på jagt i haven eller naturen efter urter og blomster. Hvad angår blomster, kan vi anbefale: morgenfrue, kornblomst, rosenblade (herunder hybenroser), nasturtier/tallerkensmækker, blomster fra vild oregano/merian, Cosmos. Pluk også gerne grønne krydderurter: persille, estragon, citronmelisse, merian, oxalis, bladene fra tallerkensmækker, bronzefennikel og – i små mængder – finthakket rosmarin.
- Rør forsigtigt sammen, smag til og stil på køl.
|