Spring til indhold

Opskrift: Klassisk steak and ale pie

Klassisk steak and ale pie
Okse

Klassisk steak and ale pie

Hvilken udskæring skal du bruge til steak and ale pie? I denne opskrift, har vi valgt braiserbøf skåret af oksetykkam. Perfekt til formålet med sin 'bøf'-størrelse og mørhedsevne.

Svøbt i en masse grøntsager, bouillon og naturligvis en god ale - det skal nemlig være en ale for at få den helt rigtige smag. Eksempelvis en Brown Ale, en American Ale eller en Red Ale.

 

Ingredienser

Fyld

 • 700 gram braiserbøf
 • 3 stk gulerod
 • 1 stk champignon, bakke
 • 2 stk løg
 • 4 fed hvidløg
 • 4 stk laurbærblade
 • 1 tsk rosmarin (frisk eller tørret)
 • 1 tsk timian, tørret eller frisk
 • 2 dl mørk øl, gerne en ale
 • 2 dl oksebouillon
 • 2 spsk. koncentreret tomat
 • 2 tsk worchestershiresauce

 

Dej

 • 150 gram smør
 • 450 gram hvedemel
 • ½ dl mælk
 • 1 tsk fint salt

 

Fremgangsmåde

 1. Start med at soignere dit kød for alt for store stykker fedt.
 2. Smelt lidt smør på en pande, og når det begynder at bruse op, bruner du din tykkam på alle sider, indtil den har fået en fin skorpe.
 3. Snit dine champignon i skiver og svits dem lidt af på samme pande, som du brunede kød - læg dem til side.
 4. Find en gryde og giv den en sjat olivenolie - finthak løg og hvidløg og svits det i gryden.
 5. Tilføj koncentreret tomat og svits det af.
 6. Tilføj herefter gulerødder snittet i små stykker, krydderierne og champignon.
 7. Tilføj bouillon og øl og læg laurbærblade i, samt det brunede kød - skru ned på lavt blus og lad det simre i 2,5-3 timer og smag til undervejs.
 8. Når det er ved at være slut, kan du jævne det med lidt mælk og majsstivelse, så du kan bruge saucen i din pie uden at den løber ud.
 9. Nu kan du vælge enten at lade dit fyld køle af til stuetemperatur, stille i køleskabet til dagen efter eller lave direkte fra gryden - det er nemmest, hvis du lader det køle af!
 10. Mens gryderetten simrer, smuldrer du din smør i melet, indtil du har en krummet masse
 11. Bland sammen med salt og til sidst mælk lidt af gangen, indtil du blot kan samle den til en ensformig klump.
 12. Lad den hvile i køleskabet i 30-45 minutter.
 13. Når gryderetten er færdig eller afkølet, finder du enten en stor tærteform (klassisk størrelse 26-28 cm) eller to små pie-forme - smør dem med smør.
 14. Del din dej i fire portioner - rul først ud til bunde, som du klemmer i formen(e).
 15. Læg herefter jævnt med fyld på og rul så låget ud - læg det ovenpå fyldet og forsøg så meget som muligt at knibe enderne sammen, så saucen bliver indeni (Derfor er det bedst lige at lade det afkøle).
 16. Forvam ovnen til 200 grader varmluft.
 17. Prik huller i toppen af din pie med en gaffel, så dampen kan komme ud.
 18. Pensl evt. med æg på toppen og bag dem/den i ca. 35-40 minutter, indtil den er gylden og sprød.

 

Storbritannien er kendt for deres ikoniske pies, som findes i mange forskellige afskygninger - dem vi kender bedst herhjemme er blandt andet Shepherd's Pie, hvor man laver en simreret og topper den af med et sprødt og cremet kartoffel-låg. 

Men skal man have de helt rigtige comfort food-klassikere, så skal det være pies, som er indsvøbt i en dej - du ved, hvor hele tærten omslutter fyldet.

Eksempelvis den klassiske Steak and Ale Pie - en simpel og uhyre smagfuld klassiker, hvor man har en langtidsbraiseret simreret, der køles ned og fyldes i tærteforme med en dej, der er lavet på mørdejs-inspireret dej.

Det skal nemlig ikke være tærtebund-konsistens, da den så vil smuldre for meget - den skal være let chewy, sprød og blød, og det opnår man ved at køre mørdejsteknikken, men skrue en smule ned for smørmængden.

 

Opskriften er udviklet af Mandekogebogen.dk

  Læs mere

  Rillette af krogmodnet nakke med salvie og hvidvin
  Gris

  Rillette af krogmodnet nakke med salvie og hvidvin

  Hvis du først har fået smag for den franske delikatesse, rillette, er det svært at glemme den igen. Rillette er nærmest en slags grov, smørbar postej, men i modsætning til en paté er rilletten ikke...

  Læs mere
  Braiseret tværreb
  Okse

  Braiseret tværreb

  Tværreb eller shortribs er en velkendt udskæring, som krydser broen mellem grill/stegning og simremad - det er nemlig en udskæring, som skal have utrolig lang tid i gryden. Vi snakker 4-5 timer, hv...

  Læs mere

  SHARING IS CARING

  Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag