Klassisk steak and ale pie
Hvilken udskæring skal du bruge til steak and ale pie? I denne opskrift, har vi valgt braiserbøf skåret af oksetykkam. Perfekt til formålet med sin 'bøf'-størrelse og mørhedsevne.
Svøbt i en masse grøntsager, bouillon og naturligvis en god ale - det skal nemlig være en ale for at få den helt rigtige smag. Eksempelvis en Brown Ale, en American Ale eller en Red Ale.
Ingredienser
Fyld
- 700 gram braiserbøf
- 3 stk gulerod
- 1 stk champignon, bakke
- 2 stk løg
- 4 fed hvidløg
- 4 stk laurbærblade
- 1 tsk rosmarin (frisk eller tørret)
- 1 tsk timian, tørret eller frisk
- 2 dl mørk øl, gerne en ale
- 2 dl oksebouillon
- 2 spsk. koncentreret tomat
- 2 tsk worchestershiresauce
Dej
- 150 gram smør
- 450 gram hvedemel
- ½ dl mælk
- 1 tsk fint salt
Fremgangsmåde
- Start med at soignere dit kød for alt for store stykker fedt.
- Smelt lidt smør på en pande, og når det begynder at bruse op, bruner du din tykkam på alle sider, indtil den har fået en fin skorpe.
- Snit dine champignon i skiver og svits dem lidt af på samme pande, som du brunede kød - læg dem til side.
- Find en gryde og giv den en sjat olivenolie - finthak løg og hvidløg og svits det i gryden.
- Tilføj koncentreret tomat og svits det af.
- Tilføj herefter gulerødder snittet i små stykker, krydderierne og champignon.
- Tilføj bouillon og øl og læg laurbærblade i, samt det brunede kød - skru ned på lavt blus og lad det simre i 2,5-3 timer og smag til undervejs.
- Når det er ved at være slut, kan du jævne det med lidt mælk og majsstivelse, så du kan bruge saucen i din pie uden at den løber ud.
- Nu kan du vælge enten at lade dit fyld køle af til stuetemperatur, stille i køleskabet til dagen efter eller lave direkte fra gryden - det er nemmest, hvis du lader det køle af!
- Mens gryderetten simrer, smuldrer du din smør i melet, indtil du har en krummet masse
- Bland sammen med salt og til sidst mælk lidt af gangen, indtil du blot kan samle den til en ensformig klump.
- Lad den hvile i køleskabet i 30-45 minutter.
- Når gryderetten er færdig eller afkølet, finder du enten en stor tærteform (klassisk størrelse 26-28 cm) eller to små pie-forme - smør dem med smør.
- Del din dej i fire portioner - rul først ud til bunde, som du klemmer i formen(e).
- Læg herefter jævnt med fyld på og rul så låget ud - læg det ovenpå fyldet og forsøg så meget som muligt at knibe enderne sammen, så saucen bliver indeni (Derfor er det bedst lige at lade det afkøle).
- Forvam ovnen til 200 grader varmluft.
- Prik huller i toppen af din pie med en gaffel, så dampen kan komme ud.
- Pensl evt. med æg på toppen og bag dem/den i ca. 35-40 minutter, indtil den er gylden og sprød.
Storbritannien er kendt for deres ikoniske pies, som findes i mange forskellige afskygninger - dem vi kender bedst herhjemme er blandt andet Shepherd's Pie, hvor man laver en simreret og topper den af med et sprødt og cremet kartoffel-låg.
Men skal man have de helt rigtige comfort food-klassikere, så skal det være pies, som er indsvøbt i en dej - du ved, hvor hele tærten omslutter fyldet.
Eksempelvis den klassiske Steak and Ale Pie - en simpel og uhyre smagfuld klassiker, hvor man har en langtidsbraiseret simreret, der køles ned og fyldes i tærteforme med en dej, der er lavet på mørdejs-inspireret dej.
Det skal nemlig ikke være tærtebund-konsistens, da den så vil smuldre for meget - den skal være let chewy, sprød og blød, og det opnår man ved at køre mørdejsteknikken, men skrue en smule ned for smørmængden.
Opskriften er udviklet af Mandekogebogen.dk