Spring til indhold

Opskrift: Grillmetoder: Lær at mestre teknikker til grillen

Krogmodnet T-bone på grill
Ekspertviden

Grillmetoder: Lær at mestre teknikker til grillen

Tilbered enhver udskæring til perfektion med disse grillteknikker.

Uanset om du skal tilberede tynde, delikate udskæringer, tykke koteletter og bøffer eller ønsker en ensartet farve og tekstur i dit kød, så har vi den rette metode til dig. Vi har samlet en guide til nogle af de mest gængse grillmetoder, så du kan lære at mestre dem til perfektion og opnå et vellykket resultat med ethvert stykke kød.

Bliv klogere på, hvordan du bruger direkte og indirekte varme, intervalstegning, ’one side’ og braisering, og se hvilke typer udskæringer, der er ideelle til de forskellige grillmetoder.

Nøglen til grill-succes er nemlig langt hen ad vejen, at matche udskæringen med den rette grillteknik.

Direkte grillstegning

Denne metode er ideel til relativt tynde udskæringer, der kræver kort tilberedningstid og et karamelliseret ydre kombineret med et saftigt indre.

Start med en meget varm grill, og placér udskæringen direkte over varmekilden. Rids eventuelt en fedtkant, og grill den på højkant for ekstra smag. Husk at temperaturen fortsætter med at stige lidt efter, at kødet er taget af varmen. Tag det derfor af lidt tidligere end forventet for at undgå overtilberedning.

Brug metoden til at tilberede:

Indirekte grillstegning 

Denne metode er velegnet til større kødstykker, såsom hele stege, og minder om stegning i en ovn.

Start med at opvarme grillen godt, og placér kødstykket i midten. Fjern eller sluk for den direkte varmekilde ved at skubbe kullet til siden eller slukke den inderste brænder i en gasgrill. Luk grillens låg, og hold øje med kernetemperaturen.

Brug metoden til at tilberede:

  Intervalstegning

  Intervalstegning er velegnet til mindre stege, hvor målet er at opnå en god stegeskorpe hele vejen rundt og en ensartet farve inde i kødet.

  Opvarm grillen godt, og læg kødet på den meget varme grill i cirka 1 minut på hver side. Husk, at mange udskæringer har flere sider. Efter stegningen skal kødet hvile i ca. 6-8 minutter, og derefter skal processen gentages ved moderat varme, indtil den ønskede kernetemperatur er nået.

  Brug metoden til at tilberede:

   

  ’One side’-grillstegning

  Denne metode egner sig til flade, skrøbelige og magre produkter, der ikke tåler for meget varme over længere tid.

  Sørg for en ekstrem varm grill, så der dannes en stegeskorpe hurtigt uden at overtilberede kødet. Læg emnet på den varme grill, og undgå at flytte det rundt. Vend det hurtigt, når det har fået en god stegeskorpe på den ene side. Tag det af varmen, og lad det hvile på et skærebræt med stegesiden opad, skær det i tynde skiver og servér.

  Brug metoden til at tilberede:

   Differentieret grillstegning

   Denne metode kombinerer teknikkerne fra direkte og indirekte grillstegning og bruges til udskæringer, der indeholder flere muskeltyper, som kræver forskellig tilberedning.

   Opvarm grillen godt, og læg udskæringen på. Få en god stegeskorpe, og ret fokus på den direkte varme til den del af udskæringen, der kræver det, ved at slukke den inderste brænder i en gasgrill eller flytte kul til siden. Justér varmen til de forskellige muskeltyper, og lad kernetemperaturen på den mest sarte del afgøre, hvornår kødet er færdigt.

   Brug metoden til at tilberede:

    

   Braisering på grillen

   Braisering af kød kan også udføres på grillen og giver dig mulighed for at nyde de lækre braiseringsdufte udendørs.

   Salt og krydr den udskæring, der skal braiseres, og læg stykket på et dobbelt lag stanniol. Tilføj gerne urter, hvidløg, grøntsager, godt med smørklatter og en lille smule væske i form af fond, frugtsaft eller vin, som lige er kogt igennem for at fjerne garvesyren. Luk pakken helt tæt, og læg den på grillen ved indirekte varme. Det er vigtigt, at stanniolpakken er hævet fra den direkte varme, eksempelvis ved at lægge den på en rist.

   Tilbered i 3-4 timer, eller indtil kødet er mørt og nemt kan plukkes fra hinanden. Reducér eventuelt skyen ved at koge den ind og tilsætte lidt koldt smør. Hvis du ønsker en stegeskorpe, kan visse udskæringer grilles af over direkte varme eller på en grillpande efter braiseringen.

   Brug metoden til at tilberede:

   Læs mere om braisering.

   Grillstegning af krogmodnet kød

   Pas godt på dit krogmodnede kød! Rigtig mange af Dyrbars udskæringer kommer fra krogmodnet gris eller okse.

   Under krogmodningen forsvinder en del af den væske, der normalt er i det ferske kød, og det giver den koncentrerede, intense kødsmag, der er så eftertragtet i de modnede produkter. MEN det betyder også, at der er mindre væske at varme op i stegeprocessen. Derfor skal du ALTID beregne kortere grilltid til krogmodnet kød, end til andre typer af kød, for at være sikker på, at kødet ikke bliver tørt.

    Generelle huskeregler når du griller kød

    Husk at lade dit kød hvile, når du har grillet det. Det er faktisk lige så vigtigt at huske som kernetemperaturen. Lad det trække cirka 5-8 minutter efter tilberedning. På den måde sikrer du, at saften bliver i kødet.

    Se udskæringernes ideelle kernetemperaturer.

    Prøv grillmetoderne af med kvalitetsudskæringer

    En god grillmiddag kalder på kød af høj kvalitet, så du kan få fuld valuta for de gode smage og sprøde overflader. Hos Dyrbar er vi kvalitetskræsne med stort K, og vi stræber efter at levere ikke bare et stykke kød, men en oplevelse.

    Se vores saftige udskæringer til grill.

    Væk kreativiteten i vores opskriftsunivers

    Med vores guide til grillmetoder er du godt klædt på til at fremtrylle fænomenale grillmiddage, der får mundvandet til at løbe. Gå på opdagelse i vores opskriftsunivers, og find inspiration til retter, hvor du kan prøve grillmetoderne af – det kan for eksempel være denne smagfulde opskrift på krogmodnet tomahawk af gris, krydret med hvidløg, friske krydderurter og citron. 

    Udforsk hele vores opskriftsunivers

    Læs mere

    Perfektion på grillen: En guide til saftigt kød
    Ekspertviden

    Perfektion på grillen: En guide til saftigt kød

    Gode udskæringer, vigtige kernetemperaturer og saftige grillopskrifter. I Danmark er grillstegning mere end bare en populær tilberedningsmetode – det er vores nationalsport! Hos Dyrbar deler vi dan...

    Læs mere
    Drunken Noodles på Mørbradspidser af kalv
    Kalv

    Drunken Noodles på Mørbradspidser af kalv

    Bringes i samarbejde med Mandekogebogen.dk og Rasmus Krarup Jensen. Drunken Noodles er en skøn og nem stir-fry opskrift fra Thailand, som trods navnet ikke har noget som helst med alkohol på ingr...

    Læs mere

    SHARING IS CARING

    Viden forpligter som bekendt. Det samme kan siges om god kødkvalitet og god smag. Derfor føler vi os forpligtet til at dele vores knivskarpe kødkunst og smagsunikke udskæringer med dig. Og alle de andre kvalitetskræsne madfæller, der har god smag i smag